Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντιούνται σήμερα προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα για βαθύτερη οικονομική ενοποίηση. Στοχεύουν μεταξύ άλλων σε έναν νέο κοινό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη, ο οποίος όμως θα έχει εν πολλοίς επενδυτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν θα σημαίνει δημοσιονομικές μεταβιβάσεις. Για το ύψος του οι διαφωνίες επιμένουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού πρέπει να πουν το ναι και τα 28 κράτη μέλη. Αυτό σημαίνει ότι οι 19 του ευρώ θα πρέπει να πείσουν και τους υπόλοιπους για την σπουδαιότητά του.
Αν και η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα, τα προβλήματα της γερμανικής οικονομίας, που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί ως ατμομηχανή της ένωσης και σήμερα κινδυνεύει με ύφεση, αλλά και οι επίμονες κόντρες με την Ιταλία θα κυριαρχήσουν στη συζήτηση.
Η Κομισιόν έχει ήδη ανοίξει πειθαρχική διαδικασία για την Ιταλία και η κόντρα καλά κρατεί. Σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, ξεκαθάρισε ότι η Ρώμη θα προχωρήσει κανονικά στα σχέδια για φιλόδοξες φοροελαφρύνσεις το 2020, παρόλο που δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη από πού ακριβώς θα βρεθούν τα χρήματα για αυτές. «Στόχος μας είναι να σεβαστούμε τη δέσμευσή μας για μείωση των φόρων. Τα μέτρα που απαιτούνται για να καλύψουμε το κόστος θα είναι μέρος των συζητήσεών μας για τον προϋπολογισμό του 2020» ανέφερα χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι εκτός ατζέντας, ενώ όπως ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης θα είναι δύσκολο να συζητηθούν τα ελληνικά ζητήματα και στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου, που θα είναι η επομένη των εκλογών.
naftemporiki.gr